door Kabir Nagpal

Voor elke atleet is het startpunt van hun carrière de eerste kennismaking met de sport, ze zijn gemotiveerd, ze willen meer; voor Marcos Freitas was het niet anders.

De Portugees begon te spelen toen hij acht jaar oud was, waarbij zijn ouders cruciaal waren voor de liefde die hij heeft voor tafeltennis als geheel. Het was deze positieve invloed die Freitas ertoe aanzette zijn droom na te jagen en trots zijn land te vertegenwoordigen op de mooiste podia.

‘Ze was een van de twee belangrijkste pijlers in mijn carrière, de andere was mijn vader. Ik heb van haar de wil en ambitie geërfd om te winnen en de beste te zijn. Toen ik jong was, keek ze bijna altijd naar mijn wedstrijden, als ik in het buitenland speelde, keek ze altijd naar de wedstrijden, zelfs als er veel tijdsverschil was. Ik herinner me dat ze een ijsje beloofde voor als ik won; dit was toen ik acht tot twaalf jaar oud was. ” Marcos Freitas

Maria Helena Freitas stierf aan een zeldzame en agressieve vorm van kanker, gediagnosticeerd toen Freitas vrijwillig in COVID-19-quarantaine in Funchal zat na zijn terugkeer van het ITTF Challenge-toernooi in Oman.

‘Vanaf die dag was het altijd een constant en moeilijk gevecht. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken om de artsen, verpleegsters en assistenten van het Dr. Nélio Mendonça Ziekenhuis te bedanken die mijn moeder en vooral Dr. Mónica Sousa hebben geholpen voor haar professionaliteit en de aandacht die ze haar heeft gegeven ”Marcos Freitas

Freitas, die sindsdien op Madeira is gebleven om blootstelling te minimaliseren, heeft van zijn moeder – die ook atletiekbeoefenaar was – geleerd hoe belangrijk het is om veilig te zijn.

Hij gaf toe dat zijn kracht kwam uit de wil en ambitie van zijn moeder. Het is zo vaak gezien in de moeilijkste wedstrijden die hij heeft gespeeld, of het nu was op de Europese Spelen van 2019 in Minsk of het ITTF World Team Qualification Tournament 2020 in Gondomar. Al die momenten zijn een bewijs van zijn opvoeding.

Iedereen bij ITTF betuigt zijn medeleven aan Marcos Freitas en zijn familie. Uiteraard ook medeleven van TTNieuws al zal hij het waarschijnlijk niet lezen.

Bron: www.ittf.com