Verslag World Championship of PingPong in Londen

LONDON – De Nederlandse deelnemers aan het World Championship of Ping Pong in Londen zijn na de eerste speeldag al uitgespeeld. Martin Groenewold wist tijdens de middagsessie als enige nog wel ternauwernood  zijn poule door te komen, door zijn twee wedstrijden in drie sets winnend af te sluiten.

Hij plaatste zich hierdoor bij de laatste 32 van het ‘WK Schuurpapier’, maar strandde uiteindelijk tijdens de avondsessie. De ‘Kale Strijder’ wist tegen de  Deen Benjamin Sørensen nog wel de eerste set met 15-10 te winnen, maar de Scandinaviër nam de regie over en zette de Nederlander door de tweede en derde set te winnen uiteindelijk aan de kant. De overige twee Nederlanders in ‘Ally Pally’ , Lars Adema en Kelvin Heemstra , kwamen tijdens hun twee wedstrijden ook niet eens in de buurt van winnen. Geen van beide andere spelers wist ook maar één set te winnen en werden twee keer met 2-0 afgedroogd. Heemstra wist pas op in de week voor dit toernooi dat hij de geblesseerde Reginald Kraaijenbrink mocht vervangen.

Tijdens het kwalificatietoernooi voor het ‘WK’, dat eind vorige maand werd gehouden bij Taverzo, waren drie startplekken voor Nederland te verdelen. Dat Nederland drie startplekken kreeg had te maken met het aantal deelnemers aan het kwalificatietoernooi. Vooraf werden Martin Groenewold en Reginald Kraaijenbrink getipt om zich te plaatsen voor het WCPP. Uiteindelijk kwamen beide heren in de finale en wisten zich hierdoor verzekerd van deelname aan ‘London.’ Er was nog één startplek te vergeven en die ging naar een oude bekende. Lars Adema en Kelvin Heemstra vochten in de strijd om de laatste startplek te grijpen een verbeten duel uit, maar uiteindelijk gaf de ervaring van Lars de doorslag en hij plaatste zich voor het eerst sinds een paar jaar weer voor ‘London’.  Voor Kelvin restte niks anders dan hopen dat iemand geblesseerd raakte. 

Na het kwalificatietoernooi werd er door de drie heren fanatiek getraind en rees er bij Lars de hoop dat hij eventueel voor een kleine stunt zou kunnen zorgen. Maar die droom had Reginald ook mogelijk gehad, ware het niet dat zijn gezondheid hem in de steek liet. Hij liep al een tijd te kwakkelen met een blessure aan zijn schouder, leek daar in aanloop naar het ‘WK’ geen last meer van te hebben en ging trainen. De hoeveelheid trainingsuren kwam hem lelijk te staan en hij scheurde een aantal pezen af in zijn schouder. Gevolg was dat hij zijn startplek moest inleveren en geopereerd moet worden. Een geluk bij een ongeluk was dat de startplek van Reginald voor Nederland behouden bleef en eindelijk kon Kelvin zeggen dat hij kon deelnemen aan de WCPP. Hij kreeg de startplek van The ‘Viking.’

Door de loting, die vorige week plaats vond, wist de debutant dat hij een wonder nodig had wilde hij überhaupt een kans maken. Maar vooraf wist hij ook dat het vrijwel onmogelijk was, echter door zijn quote: “Al mijn hoop is gevestigd op de tweede wedstrijd, want daar kan ik misschien zorgen voor een stunt,” gaf hij zichzelf ijdele hoop. Tijdens zijn eerste wedstrijd tegen de Chinees Hu Junchao kon hij de eerste set nog aardig wat punten bij elkaar spelen, maar daarna was het vrij snel gedaan met Kelvin. Hij wilde graag zijn tweede wedstrijd winnen van de Pool Jan Olek, maar eigenlijk zat dat er vanaf het begin niet in. De debutant in ‘Ally Pally’ kon de eerste set nog meekomen, maar daarna moest het hoofd buigen en zijn tegenstander feliciteren.

“Ik heb mijn best gedaan, maar het niveau is gewoon te hoog. Ik was vrij nerveus maar toen de eerste forehand tegen de Chinees er meteen goed opzat was ik alle nervositeit kwijt,” aldus Kelvin. Voor de tweede Nederlander, Lars Adema, bleken zenuwen geen issue te zijn, maar speelde hij meer tegen zichzelf. Zoals gevreesd, werd het ook werkelijk en viel hij terug in zijn oude gedrag en gewoonte. Het leek wel alsof hij zo snel mogelijk de eerst volgende trein wilde halen en zat geen moment in het toernooi. Hij deed zichzelf erg te kort en zorgde ervoor dat hij over twee wedstrijden één game bij elkaar kon spelen. “Geen enkele Nederlander buiten Martin heeft hier iets te zoeken. Elke willekeurige speler is beter dan de Nederlandse afvaardiging,” aldus een zelfbewuste Lars

Alle ogen waren gericht op Martin Groenewold. ‘De Kale Stijder,’ die alleen vorig jaar zijn poule niet doorkwam is een vast gezicht in ‘Ally Pally,’ maar moest vanaf het begin knokken voor een goed resultaat. Tegen de Italiaan Ragni ging hij tot het gaatje en bij een stand van 13-13 in de derde volgde er een discutabel moment. Ragni raakte het netje en ging vervolgens over tafel. Maar volgens één deel raakte hij de tafel en volgens het andere deel raakte hij de tafel niet. De vrouwelijke scheidsrechter gaf echter geen krimp en gaf het punt aan de Nederlander. De Italiaan plus zijn delegatie was zo van slag dat hij vervolgens met 15-13 Martin de pot zag winnen. Groenewold won dus op ‘zijn Italiaans.’ Daarna volgde Robert Jancke. De Duitser en Martin maakte er een waar schaakspel van en het ging gelijk op.

Ook tijdens deze wedstrijd vervulde zowel het netje als de scheidsrechter een hoofdrol. Jancke serveerde op een gegeven moment drie keer achter elkaar, maar niemand leek het door te hebben. Martin kwam met 14-12 voor, zag de Duitser langszij komen en toen ging het er om. Dat het geluk voor Groenewold letterlijk aan zijn zijde hing bewees het daaropvolgende punt wel. Hij sloeg een backhand, raakte het netje en stuiterde net achter het netje op de helft van Jancke. Hij won, sprong in de armen van zijn coach en kon zich opmaken voor de avondsessie. “Ik heb wel veel geluk gehad, dit maakt de pech die ik tegen Rumgay die ik een paar geleden had meer dan goed,” aldus Mart. Hij had vervolgens op papier één van de meest makkelijke loting om zich te plaatsen bij de laatste 16. 

De Deen Benjamin Sørensen is op papier niet de meest moeilijke. De Scandinaviër was tijdens de eerste set aan het aftasten hoe Martin speelde, verloor de eerste set, maar wist daarna hoe hij de Nederlander moest aanpakken. Hij zette Groenewold vast in zijn backhand en kwam beter in zijn spel. De tweede en derde set wist hij overtuigend te pakken, waardoor het toernooi ook voor de laatste Nederlander klaar is. “Ik kan tevreden terug kijken op dit toernooi, heb mijn doel bereikt door de laatste 32 te halen,” kwam het uit de mond van de tevreden ogende ‘Kale Strijder.” Dit toernooi heeft hij een aardig geldbedrag bij elkaar weten te spelen.

De editie van dit jaar, van het ‘WK Schuurpapier,’ staat sowieso vol van de verrassingen. De Fransman Yohan Lecomte deed voor het eerst mee en plaatste zich voor de laatste 32. De loting wees uit dat hij op de televisietafel tegen Chris Doran moest spelen. Vooraf dichtte hij zichzelf geen enkele kans toe en dat bleek in de praktijk ook zo uit te vallen. Hij verloor vrij kansloos en Chris bleek zowel letterlijk als figuurlijk een maatje te groot voor de Fransman. De organisatie moet zich in het algemeen gaan afvragen waar het met dit toernooi heen wil in de toekomst. Het lijkt nu voor het eerst sinds jaren beetje dood te bloeden en er worden er een aantal twijfelachtige keuzes gemaakt. 

Zo is het volume van de muziek te hard. Het is niet mogelijk om elkaar te verstaan en om de bal tijdens de rally’s te horen. . De volumeknoop van de muziek zorgde voor diverse ergernissen en zorgde ervoor dat Jos Wijnands ging klagen bij de organisatie. Er ontstond een discussie tussen “Mr Wutto” en de organisatie. Jos kreeg hoofdpijn van de muziek, maar volgens de organisatie hoort het bij de sfeer. Daarnaast weten de aanwezige scheidsrechters soms niet wat ze moeten doen. Zo moest bijvoorbeeld Martin tijdens zijn wedstrijd zelf de bordjes omdraaien toen hij ging wisselen van speelhelft en lijkt het toernooi ook niet erg te leven bij zowel Matchroom als de overige mensen van de organisatie.

Verslag en foto’s Yorick van Teeseling vanuit Londen

Reageer op dit artikel

avatar
  Schrijf in  
Abonneren op