Raadsels rondom terugkeer Li Jiao

Door Ted van der Meer

Zeven maanden geleden nog maar maakte Li Jiao haar vertrek uit Nederland kenbaar. Dit vermeldde wereldbond ITTF groot op 17 mei: ”Crowned European champion on two occasions and the winner of the Women’s Singles gold medal at the 2015 European Games, Li Jiao led the Netherlands to great success in her playing days. Fast-forward to May 2018 – Li Jiao has now announced her departure from her role as head coach of the Dutch women’s team.”

En de best bekeken nieuwssite van ons land, www.nu.nl, schreef: “Li Jiao stopt als bondscoach van de Nederlandse tafeltennissters. De 45-jarige Oosterbeekse keert terug naar China omdat ze meer tijd met haar man en familie wil doorbrengen. ‘Mijn leven zal zich meer in China en Azië gaan afspelen en minder in Nederland’, laat de geboren Chinese vrijdag weten. Li Jiao was sinds vorig jaar bondscoach van de tafeltennissters, nadat ze eerder de mannenploeg onder haar hoede had gehad. Ze volgde Elena Timina op als bondscoach van de vrouwen. Op het WK voor teams kwam de voormalig topspeelster onlangs zelf weer in actie als vervangster van de geblesseerd geraakte Li Jie.”

En nu vernemen we dus dat Jiao vanaf 1 januari 2019 weer de bondscoach vrouwen is. Hoe vreemd kan het gaat? Er hing al een stevige mist rondom haar vertrek en die mist wordt steeds dikker. Wat is er in China misgegaan met de veelvoudig Nederlandse en Europese kampioene dat ze weer zo snel haar hielen licht? Ze wilde toch bij haar familie zijn? Of liggen er andere redenen aan ten grondslag? Zou ze naast het familieleven ook verwacht hebben dat ze in haar geboorteland aan de bak zou kunnen als – goedbetaalde – trainer en coach? We weten het niet, omdat er geen detailinformatie gegeven wordt. Het bommetje wordt gedropt en that’s it.

De terugkeer van Li Jiao kan overigens best goed gaan werken. Hoewel ze officieel gestopt is met tafeltennis, moeten we niet vreemd opkijken als ze op enig moment naast de coaching ook het batje weer eens ter hand neemt. Alles voor Oranje. En ze is grillig, dat weten we nu. Met haar niveau zal ze nog wel een tijdje tot de vaste top 3 van Nederland blijven behoren. De kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 is voor de NTTB van levensbelang. Alles voor de ondersteuning door sportkoepel NOC*NSF.

Maar hoe zit het dan met Kim Vermaas en met al die ‘geweldig talentvolle meisjes’ (citaat van een NTTB-trainer)? Telt dat niet? Inderdaad, dat telt dan even niet. Topsport bij de NTTB is niet opbouwen via Nederlandse talenten, maar is niet veel meer dan de korte termijn. Zo was het en zo is het.

Nog even over Jiao. Ik moet bekennen dat ik altijd een fan van haar ben geweest. Geweldige sportvrouw. Bijzonder leuk mens. En daarom sluit ik af met: “Welkom terug, Jiao, maar geef je fans wel eens wat meer informatie over je vertrek en je plotselinge terugkeer. Alles op tafel, ok?”

NASCHRIFT
Ted van der Meer is journalist en columnist en o.a. oud-tv-commentator tennis en tafeltennis. Hij is nog tot en met 31 december voorzitter van de tafeltennisstichtingen TTNL en WUTTO.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Volgers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henk JohnsonBob Meewis Recent comment authors
  Schrijf in  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Bob Meewis
Gast
Bob Meewis

Tijd voor een diepte-interview Ted!

Henk Johnson
Gast
Henk Johnson

Problemen in de liefde naar het schijnt..